Met de steun
van de Schepen
van Cultuur
van de Stad
Brussel

Brusselse Orgels

Woord van de voorzitter

In 2007 ontstond het idee om een vereniging op te richten die de organisatoren van orgelconcerten in Brussel Stad zou samenbrengen,
met de ondersteuning van het schepenambt van Cultuur. Hier beschikken we immers over schitterende instrumenten en talentvolle organisten, en is er een publiek van amateurs en liefhebbers van de orgelcultuur. En dat in de hoofdstad van Europa, die in de XIXe eeuw een historische rol speelde in de ontwikkeling van Franse en Belgische orgelscholen.

 

BSO verenigt momenteel vijf concertorganisatoren (Voce et Organo, Ars in Cathedrali, Orgel op maandagen, de Dominicanen en de Concerten van Laken) en werkt samen met andere organisatoren van buiten Brussel-stad (concerten in de Sint-Servaaskerk en Epifaniekerk in Schaarbeek, orgelconcerten in de Sint-Pieterskerk in Jette, Organum Novum in Elsene).

Het orgel is te bewonderen tijdens concerten, maar ook tijdens rondleidingen, voorstellingen voor kinderen en op een tentoonstelling zoals in 2009 in het Huis van Folklore en Tradities.

 

Brusselse Orgels, dat zijn bijna 120 manifestaties per jaar. Van de Renaissance tot de hedendaagse muziek, via de Barok, de Romantiek en de symfonische muziek: de orgelcultuur kent een bijzonder rijke verscheidenheid.

 

BSO werkt ook samen met ECHO, European Cities of Historical Organs, waarvan de stad Brussel lid is.

 

Afspraak dus op het volgende concert!

 

Xavier Deprez,

voorzitter